Reeducació alimentària

El seu objectiu és aprendre a combinar els diferents tipus d’aliments per a tenir una alimentació sana i complerta, ajustant-la a diferents casos: pèrdua de pes, hipertensió, colesterol,…

 

La Reeducació alimentària és un assessorament per a poder menjar d’una forma sana i equilibrada segons les necessitats de la persona. Es pot fer servir com a tractament complementari en algunes patologies.

No es un tipus de dieta d’aprimament, si no la forma d’aprendre a menjar el que realmente necessitem, sense haver d’eliminar aliments (excepte si hi ha malalties específiques que així ho demanin) ni passar gana.

El seu objectiu és aprendre a combinar els diferents tipus d’aliments per a tenir una alimentació sana i complerta, ajustant-la a diferents casos: pèrdua de pes, hipertensió, colesterol,…

Els beneficis son que la persona pot arribar a un peso adequat per al seu cas o/i aprengui quins aliments ha d’evitar en el cas d’alguna malaltia, realitzant un canvi en la forma de menjar que pugui ser aplicable a la seva vida i així no torni a hàbits poc saludables.

Els seu procediment és senzill: la terapeuta realitza una primera visita on recull la informació necessària (es recomana fer-se un anàlisis de sang previ per a disposar de la màxima informació possible), s’ensenya a la persona les bases d’una dieta sana i equilibrada, i s’ajusten les pautes personals que s’entreguen en un informe. Posteriorment es realitzen visites de seguiment per a ajustar –si es necessari- les pautes i controlar l’evolució. El procés es basa en les pautes i el seu seguiment, no en productes externs

Des del passat mes d'abril a la Mel de Romaní comptem amb una nova col·laboradora, Marta González Caballero, dietista diplomada que us ofereix la possibilitat de rebre assessorament dietètic en diferents situacions:

Dietoteràpia: assessorament dietètic en patologies o situacions especials com sobrepès / obesitat, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, diabetis, ostomies, etc.

Dietes esportives: assessorament dietètic dirigit a augmentar el rendiment i resistència, reduir el risc de lesions, millorar la recuperació post competició, reduir rampes, millorar les marques i canviar la composició corporal.

Vegetarianisme: assessorament dietètic dirigit a evitar mancances nutricionals i treure el màxim partit per a la salut d'una alimentació d'origen vegetal.

Etapes de la vida: assessorament dietètic en moments del cicle vital amb les necessitats nutricionals augmentades: embaràs, lactància, nens, adolescents i gent gran.

La duració de la primera sessió és de 45 a 60 minuts,  inclou:
· Avaluació inicial de l'estat nutricional: es realitza una entrevista dietètica valorant els hàbits alimentaris i l'historial de malalties.
· Estudi antropomètric i valoració nutricional: pes, mides i composició corporal.

Els seguiments son de 30 a 45  minuts, inclouen:
· Assessorament i consell dietètic a mida: a través de l'educació alimentària i nutricional aconseguim un canvi de conducta que ens porti a uns hàbits saludables.

La duració del tractament depèn del motiu de visita. Generalment, durant el primer mes, es fan seguiments quinzenals per a poder modificar el que sigui necessari per ajustar la proposta a la persona. Posteriorment s’espaien fins a que la proposta s’ajusta a l’estil de vida de la persona i aquesta pot mantindre els canvis a la dieta de forma autònoma, sense necessitat de seguiments.