Massatge terapèutic

La finalitat principal del massatge és proporcionar el benestar general del pacient, i per això hi ha una amplia gama de massatges que es poden aplicar en cada cas.

Terapeuta: Remei Sendrós Sanfrancisco

El massatge és una  eina terapèutica molt  antiga que el ésser humà va utilitzar per comunicar-se i com a recurs natural contra el dolor. Es realitzaven de forma instintiva, però sempre amb finalitats terapèutiques. En les tombes faraòniques, podem observar inscripcions tallades que ens demostren la seva pràctica.

Hipòcrates (450 - 377 a.C.), metge grec denominat, el Pare de la Medicina, en la seva part mèdica, recomanava les friccions en les articulacions en cas de rigidesa i massatge abdominal, per l’estrenyiment.

Galeno (130 d.C. – 200 d.C.), metge grec que la seva obra estava basada en la tradició hipocràtica, a la que unia elements del pensament de Plató i Aristòtil,  preparava als gladiadors amb friccions i carxots perque tinguessin més vigorositat.

En els últims anys, s’ha acumulat gran quantitat d’evidència que demostra que el massatge té grans beneficis, tant per la salut física com mental i que la seva evolució ha estat paral·lela a la de la societat, considerant-se actualment el tractament terapèutic més utilitzat per totes les societats del mon, gràcies a la seva eficàcia.

La finalitat principal del massatge és proporcionar el benestar general del pacient, i per això hi ha una amplia gama de massatges que es poden aplicar en cada cas. En la majoria, la tècnica  aplicada és mitjançant l’estimulació manual dels teixits tous de la pell, es a dir, el teixit connectiu i el muscular, per poder obtenir una major funcionalitat dels mateixos, una correcte circulació i retorn venós ,(el transport de nutrients i oxigen a les cèl·lules sigui més eficaç),  el benestar i la relaxació.

Alguns tipus de massatges:

Massatges terapèutics: resulten molt útils per la recuperació i rehabilitació física.

Massatges relaxants aromàtics: són tècniques més suaus que ajuden a relaxar, on s’utilitzen les propietats terapèutiques dels olis essencials.

Tuina: massatge i tècniques de manipulació de la medicina xinesa i els meridians d’acupuntura, que restauren el Qi.

Shiatsu: tècnica japonesa que utilitza la pressió de les mans en punts concrets del cos per millorar el flux d’energia.

Massatge facial: és molt relaxant i aporta els nutrients essencials per l’elasticitat i tonicitat de la pell.

En qualsevol  massatge el professional ha de tenir grans coneixements d’anatomia i de fisiologia, saber quines són les indicacions i contraindicacions en cada cas, i un dels factor més importants a tenir en compte a l’hora d’aplicar el massatge és que no ha de causar dolor, sí que pot haver-hi alguna molèstia perquè la zona afectada està més sensible.