Alimentació en léstiuet de Sant Martí

07/10/2015

La tardor està relacionada amb l’element Terra, el seu òrgan és la Melsa, el Pàncrees i l’Estómac, la seva emoció és la reflexió, el seu color són els grocs, ataronjats, marrons, el seu sabor és el dolç i els muscles són el seu territori corporal.

 

Alimentació en léstiuet de Sant Martí

Cada estació té un tipus d’energia específica i el que hem de fer, és saber connectar amb ella per poder obtenir harmonia, salut i benestar.
La tardor té dues etapes ben diferenciades, cadascuna amb la seva energia específica, una és el final de l’estiu o estiuet de Sant Martí, que comença aproximadament l’última setmana d’agost i dura fins mitjans d’octubre. Es caracteritza per una meteorologia més inestable, l’arribada de les primeres turmentes, el dia és una mica més curt i les nits són més fresques.
En la Medicina Tradicional Xinesa cada estació de l’any té relació amb un element, un òrgan, una emoció, un color, un sabor, un territori del cos, és la teoria relacionada amb els cinc elements.
La tardor està relacionada amb l’element Terra, el seu òrgan és la Melsa, el Pàncrees i l’Estómac, la seva emoció és la reflexió, el seu color són els grocs, ataronjats, marrons, el seu sabor és el dolç i els muscles són el seu territori corporal.
En aquest cicle l’energia es mou en una direcció descendent, estabilitzant-se, recollint-se i centrant-se. És un moviment que fa una transició suau des de l’energia d’expansió, dispersió i relaxació de l’estiu cap a l’energia de màxima contracció i concentració de la tardor.
L’Estiuet de Sant Martí és l’època ideal per preparar-se per la tardor i per començar a calentar, centrar, calmar i estabilitzar el nostre organisme. Hem de començar a eliminar els aliments més estiuencs com les fruites, verdures crues, begudes fredes, amanides per passar a prendre aliments més temperats, calents, sopes, guisats i més rics amb nutrients.
Els aliments han de ser naturals, biològics, estacionals i locals per poder aportar-nos la màxima energia, en aquesta època és el moment de les carbasses, moniatos, castanyes, cebes , cols coliflors, remolatxa i llegums com el mill, la quinoa, la civada, l’arròs que són de forma més o menys rodona i aporten la dolçor per tonificar els òrgans anomenats anteriorment. Sí seguim consumint aliments frescos es crearà fred intern que sumat al fred ambiental provocarà refredats, diarrees, cansament i decaïment.
És un bon moment per reforçar el nostre sistema immunològic amb complexos vitamínics i minerals, amb gelea reial, amb bolets xinesos com el Reishi, el Shitake, el Maitake i el Cordyceps, plantes com l’Equinàcia, l’Ungla de gat, el Saüc negre, entre d’altres, i tonificar els òrgans relacionats d’aquesta època amb l’acupuntura i moxibustió.

Sí fem una bona preparació en aquesta etapa passarem a la Tardor pròpiament dita, que serà a finals d’octubre, totalment preparats i renovats.